پروپوزال کارشناسی ارشد چیست و چگونه یک پروپوزال کارشناسی ارشد بنویسیم ؟ :
تحقیق و پژوهش آخرین تلاش شما در نتیجه رساندن و گرفتن مدرک تحصیلی می باشد که بیشتر در زمان تحصیل در کارشناسی ارشد و دکتری نیازمند آن هستید. گام نخست در نگارش و تدوین پایان نامه و مهم ترین و اصلی ترین ارکان یک کار تحقیقی و پژوهشی، طرح تحقیق یا همان پروپوزال است. بسیاری از دانشجویان و پژوهشگران تازه کار درک درستی از معناء، کارکرد و اهمیت پروپوزال پژوهشی ندارند قبل از آغاز بحث اگر بخواهیم بگوییم پروپوزال چیست؟ و یک تعریف دقیق و درست از پروپوزال ارائه دهیم می توان گفت پروپوزال نقشه انجام تحقیق برای عملیاتی کردن یک پروژه تحقیقاتی است. حال این پروژه می تواند یک طرح تحقیقاتی وسیع در سطح یک منطقه یا کشور باشد و یا یک پایان نامه ی کارشناسی ارشد. در آموزش انجام پروپوزال توجه به این نکته ضروری است که آموزش نگارش پروپوزال دقیق، درست و منطقی می تواند محقق را از چالش ها و مشکلات بعدی در مسیر انجام پایان نامه نجات دهد، کیفیت پژوهش نسبت مستقیمی با کیفیت پروپوزال دارد. پروپوزال بد حتی اگر به تصویب هم برسد پروژه را خراب می کند. پروپوزال خوب، برعکس، نه تنها موفقیت پروژه را نوید می دهد، بلکه کمیته پروژه را نیز در به رسمیت شناختن شما به عنوان پژوهشگری توانا تحت تأثیر قرار می دهد. درنتیجه می توان اینطور گفت پروپوزال و پایان نامه مکمل یکدیگر هستند و هرگونه سهل انگاری درآموزش انجام پروپوزال باعث اشتباه و سردرگمی شما و در نتیجه انجام نشدن پایان نامه بر مبنای خواسته های اولیه درج شده در پروپوزال خواهد شد پس بهتر است برای نوشتن پروپوزال خود وقت صرف کنید.
با توجه به این که پروپزال یکی از دغدغه های دوره تحصیل دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا می باشد لذا جهت اطلاعات بیشتر دانشجویان عزیز نحوه نگارش پروپوزال را به استحضار می رسانیم و به بررسی و توضیح قسمت های اصلی پروپوزال خواهیم پرداخت.
اولین قدمی که برای انجام پایان نامه ارشد باید انجام دهید انتخاب یک موضوع است برای آشنایی با نحوه انتخاب موضوع لطفا مقاله چگونه موضوع پایان نامه انتخاب کنم را بخوانید.در واقع می توان گفت مهم ترین بخش در پروپوزال قسمت موضوع است
استاندارد کاملاً تعریف شده ای برای نگارش یک پروپوزال وجود ندارد. ساختار پروپوزال بر حسب موضوع و نیاز سازمانها و بنا بر هدفی که از آن دارید و یا به مقتضای رشته تحصیلی شما می تواند قدری متغیر باشد.برخی از سازمان ها یا نهادها و تحصیلات تکمیلی دانشگاه برای پایان نامه های ارشد یا دکترا فرمت مشخصی دارد که باید در آن قالب ارائه شود. بنابراین بهتر است که از همان ابتدا فرم مربوطه را دریافت کنید و به بررسی نمونه پروپوزال ها بپردازید و بعد اقدام به تهیه پروپوزال خودکنید. اما شکل بندی بنیادین آن،می تواند شامل عنوان بندی ها و بخش های زیر می باشد:
پروپوزال باید زیر نظر استاد راهنما تدوین شود. با توجه به این که فرم های پروپوزال بخش های یکسان و مشابه فراوانی دارند، توضیحات لازم برای پر کردن هربخش ارایه می شود. دانشجو باید فرم طرح پایان نامه یا پروپوزال را تکمیل نماید(پیش نویس) و پس از رویت و هماهنگی با استاد راهنما آن را نهایی نماید. دقت کنید که برای تدوین فرم پروپوزال نباید بخش های اساسی مربوط به تحقیق خالی بماند.
اگر مسئله نداشته باشید دلیلی برای انجام تحقیق و در نتیجه نوشتن پروپوزال نیست.پروپوزال برای این است که شما به مسئولین گروهتان بگویید که مسئله ای دارم و برای حل آن به این شکل می خواهم اقدام کنم.
روش های پیدا کردن مساله
وقتی مسئله شما مشخص شد حالا می توانید موضوعتان را بنویسید.عنوان موضوع از همه قسمتهای کار بیشتر خواننده دارد. پس در انتخاب عنوان باید دقت کرد و به نکات زیر توجه نمود:
نوشتن عنوان پایان نامه به فارسی و انگلیسی، رشته و مقطع تحصیلی دانشجو
کلید واژه نمایش مفاهیم اساسی و محوری موضوع پژوهشی است که در قالب واژه ها، ترکیبات یا اصطلاحات معین نوشته می شود. این واژگان کلیدی اغلب تعاریف مشخص و روشنی دارد که باید از منابع معتبر اخذ شود و این مآخذ در پایان تعاریف ذکر گردد (مولف: سال، ص ). در صورتی که تعریفی برای این واژگان در منابع و مآخذ معتبر یافت نشود دانشجو با هماهنگی استاد راهنما تعاریف روشن و دقیقی از آن به دست می دهد. هدف از ذکر کلیده واژه سهولت در جستجوی رایانه ای برای راهنمایی استفاده کنندگان از موضوع پایان نامه است. بنابراین ذکر مهمترین منبع این واژگان کلیدی که بین ۴ تا ۷ خواهد بود ضروری است. لاتین کلید واژهها در پرانتز در مقابل آن باید نوشته شود.
–توسعه ای: پژوهشی است که با هدف گسترش مرزهای دانش عمومی بشر صورت می گیرد بنابراین هر یک از موضوعاتی که در حوزه علوم انسانی و تجربی بتواند به گسترش این علوم کمک نماید و به شرح و تبیین آن بپردازد و وجوه ناشناخته آن را روشن کند در حوزه تحقیقات توسعه ای جای می گیرد.
–کاربردی: تحقیقی است که به منظور حل مشکل یا معضل خاص علمی یا اجتماعی انجام می گیرد. تحقیق کاربردی باید به صورت روشن و مشخص در کارگاه یا کارخانه یا جامعه مورد استفاده قرار گیرد.
–بنیادی: تحقیقی است که در جستجوی کشف حقایق و واقعیتها و شناخت پدیده ها و اشیاء است و روابط علمی را کشف می نماید و به تبیین ویژگیها و صفات یک واقعیت میپردازد. با اندیشه و تفکر منطقی سر و کار دارد. به سخن دیگر تحقیق بنیادی شرح و تبیین یک تفکر یا پایه گذار اندیشه های جدید است.
ابتدا لازم به ذکر است که در فرمت پروپوزال برخی دانشگاه ها مقدمه حذف شده است اما واقعیت این است که بخش مقدمه در یک پروپوزال بسیار اهمیت دارد چون زمینه لازم برای ورود به بحث اصلی را فراهم می کند.در این بخش محقق با نوشتن مطالب کلی توجه خواننده را به سوی موضوع تحقیق متمایل می کند .در نوشتن مقدمه بهتر است ابتدا یک تعریف از موضوع مورد نظر از قول منابع معتبر داشته باشید.( این منبع باید از همه مهم تر باشد , اعتبار بیشتر سبب جلب توجه بیشتر خواننده می شود ).سپس مطالب مرتبط با مقدمه را در این بخش قرار دهید.(یادتان باشد هیچ جمله ای را بدون منبع ننویسید). ارجاع دهی در این بخش ضروری است.
هر پژوهش علمی با طرح سوال یا مساله ای آغاز می شود که تحقیق برای پاسخگویی به آن انجام می گیرد؛ مسئله و موضوع تحقیق عبارت است از شرایطی که وجود دارد و در ذهن پژوهشگر ایجاد سوال می کند و پژوهشگر را بر می انگیزد که در آن کندکاو کند. این مسئله، مشکل احساس شده ای است که محقق به حل آن علاقه است و می خواهد راه حل آن را بیابد. هنگامی که محقق چنین احساسی پیدا میکند می توان گفت که او موضوع و مسئله تحقیق خود را انتخاب کرده است. اما احتمالا از بیان آن به گونه ای که دیگران نیز آن را ادراک کنند،عاجز است.معمولا مسئله و موضوع پژوهش به صورت سئوالی بیان نمی شود، بلکه به صورت یک جمله کامل مثبت، دقیق و صریح مطرح می گردد. به عبارت دیگر، مسئله و موضوع پژوهش باید به گونه ای تنظیم و بیان شود که به طور عملی قابل بررسی و تحقیق باشد. انتخاب کلمات باید به دقت و با توجه به مسئله و موضوع انتخابی باشد؛ به گونه ای که کلمات دقیقا معنای مورد نظر را برسانند و از لحاظ پژوهش قابل بررسی علمی و عملی باشند.بیان مساله بایستی به نحوی باشد که چگونگی بررسی متغییر یا متغییرها، مکان و دامنه و وسعت پژوهش را روشن کند.
اهمیت وارزش پژوهش مشخص کننده آنست که نتایج حاصله از انجام این پژوهش تا چه حد برای خود محقق ودیگران مفید وموثر است. وچه اطلاعات جدیدی بدست خواهد آمد. بنابراین به هنگام نوشتن اهمیت وضرورت پژوهش باید دونکته مهم را مد نظر داشته باشید:
الف- چه نوع اطلاعاتی و در مورد چه چیزی در اختیار دیگران خواهید گذاشت.به عبارت ساده تر متغیرهای مورد پژوهش رامشخص خواهید نمود.
ب- نتایج حاصله از انجام پژوهش در کجا وچگونه مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
بیان مختصر سابقه از تحقیقات انجام شده درباره موضوع و نتایج به دست آمده در داخل و خارج از کشور و نظریه های علمی موجود درباره موضوع تحقیق می باشد. در این بخش بهتر است که ۵ تحقیق جدید فارسی و ۵ تحقیق جدید انگلیسی در فاصله ده سال گذشته با ذکر منبع و قالبی به شکل : “نام محقق، سال، عنوان، روش نمونه گیری، آزمودنی و نتیجه” اقدام گردد.
-اهداف کلی و آرمانی مشخص شده باشد.
-اهداف کلی منطبق با عنوان پژوهش باشد.
-نتایج نهایی باید حاصل هدف کلی پژوهش باشد.
-اهداف پروپوزال باید واقع بینانه باشد.
-هدف های ویژه پروپوزال باید قابل اندازه گیری باشند.
-فرضیه ها باید به شکل گزاره های جهت دار مطرح شوند.
-فرضیه ها به شکل جمله خبری و بدون ابهام مطرح شوند
-سوالات پژوهش با اهداف اختصاصی تطابق داشته باشند.
-رابطه بین چند متغیر توسط سوالات بیان شود.
-در ازای هر اهداف اختصاصی یک سوال پژوهشی تعریف شده باشد.
هدف کلی هر تحقیق همان عنوان منتخب خواهد بود و اهداف ویژه یا اختصاصی، موارد جزیی شده ای است که محقق را به هدف کلی می رساند. در هریک از انواع پژوهش ها، اهداف خاصی دنبال می شود که آنها بر شکل گیری و چگونگی بیان مساله تاثیر می گذارد و از آن تاثیر می پذیرد. یکی از عوامل موثر بر تعیین هدف پژوهش این است که دانشجو با خود بیاندیشد که پس از پایان پژوهش راجع به چه چیزی گزارش خواهد داد. دقت کنید که در قسمت هدف پروپوزال، باید فقط هدف کلی و اصلی از پروپوزال یا تحقیقتان رو ذکر کنید، مثلا بنویسید با این طرح چه کاری میخواهید انجام دهید و یا اینکه چه اتفاقی میخواد .در این قسمت توی ۳ الی ۴ تا خط ، هدف اصلی پروپوزال رو بنویسید.
-هدفی که آنچه را مطالعه بطور کلی به آن دست خواهد یافت، بیان کند.
-در قالب یک جمله و بطور رسا و قابل فهم بیان می گردد.
–اهدافی که از شکستن هدف کلی به اجرا کوچکتر به دست خواهد آمد.هدف اختصاصی قابل اندازه گیری است.
-باید ابعاد گوناگون مسئله و عوامل کلیدی متاثرکننده و یا ایجاد کننده آن را پوشش دهند.
-باید از نظرمنطقی بهم پیوسته باشند.
–هدفی که در رابطه با بکارگیری نتایج طرح تنظیم می شود.
–متمرکز ساختن مطالعه
–برآورد بودجه و زمان لازم برای اجرای طرح
–ارزیابی طرح
-انتخاب متغییرها و شیوه آنالیز داده ها
–صریح،روشن و بدون ابهام
-قابل اندازه گیری
-دارای زبان علمی
استفاده از افعال عملی مانند تعیین،مقایسه،محاسبه و…
در تحقیقاتی که جنبه اکتشافی و توصیفی دارند، و از مبانی نظری و یافته های تجربی کافی برخوردار نیست، به جای فرضیه همیشه محققان سئوال طرح می کنند، و پژوهشگر نباید به هیچ عنوان، در هنگام طرح سئوال، دوباره آن را از طریق فرضیه آزمون کند(البته در برخی تحقیقات هم فرضیه و هم سئوال مطرح می شود، نه برای یک برآورد، بلکه برای براوردهای جداگانه).
فرضیه پاسخی فرضی به مسأله یا پرسش های پژوهش است. فرضیه یک پیشنهاد یا پیش بینی منطقی است که پس از آزمایش و بررسی رد یا قبول می شود. فرضیه هایی که در تحقیق بیان می شوند باید مانند اهداف مطالعه به طور دقیق، واضح و کامل و با استفاده از واژه های قابل اندازه گیری بیان شوند.
در این قسمت در یک پاراگراف و تقریبا ۴ الی ۵ خط، یک نتیجه گیری کلی از پروپوزالتان می نویسید، دقت کنید که این قسمت را طوری بنویسید که اگر کسی مطالعه کرد لازم به خواندن پروپوزال نباشد یعنی اینجا باید بنویسید که با فلان تحقیق به فلان نتیجه میرسم همین کافیه. نتیجه گیری یک قسمت کاملا خلاصه از نوشته هایتان در پروپوزال است.
-تعداد منابع باید نسبت به هر پژوهش کافی باشد.
-درج منابع در انتهای گزارش
-تنوع کافی منابع
-استفاده از منابع انگلیسی و فارسی
منابع باید کاملا دقیق نوشته شوند .برای نوشتن منابع می توانید به منابع مقالات منتشر شده توجه نمایید.اگر از یک پروپوزال فارسی استفاده کردید , سال هجری شمسی را به سال میلادی تبدیل کنید.
برای چاپ مقاله علمی و پژوهشی و مشاوره انجام پایان نامه دکتری و مشاوره پایان نامه ارشد با ما تماس بگیرید : 09353132500
پایان نامه من بزرگترین سامانه تخصصی مشاوره پایان نامه در ایران