انجام پایان نامه ارشد و رساله دکتری منابع طبیعی نیز همچون انجام پایان نامه سایر رشته ها نیازمند مطالعه فراوان می باشد. در این بخش به منظور کمک به دانشجویان منابع طبیعی در انجام پایان نامه ارشد و رساله دکتری این رشته اقدام به ارائه یک پروپوزال آماده نموده ایم. دانشجویان این رشته می توانند با ذکر منبع از این فایل در انجام پایان نامه ارشد و رساله دکتری خود استفاده نمایند.
سیر رو به رشد جمعیت جهان و متعاقب آن افزایش نیازهای پروتئینی جمعیت باعث شده که بشر بهرهبرداری از مانبع آبی به منظور مصرف بیشتر آبزیان از جمله ماهیان، سختپوستان و نرمتنان روی آورد. با این وجود محدودیت ذخایر طبیعی آبزیان موجب گردیده که بشر برای پرورش گسترده آبزیان در محیطهای آبی کوچک و محدود اقدام کند. گونه های مختلفی از آبزیان در این زمینه شناسایی و برای پرورش در محیطهای محصور سازگار شدهاند که قزلآلای رنگینکمان از آن جمله میباشد. این ماهی از راسته آزادماهیسانان (Salmoniformes) و جنس Oncorhynchus بوده که از لحاظ ظاهری دارای بدنی کشیده و بالههای توسعه یافتهای است.
زیستگاه اصلی قزلآلای رنگینکمان در رودخانه کاسکوکوئیم در آلاسکا شروع شده و به سمت جنوب تا منطقه باها در کالیفرنیا ادامه مییابد. دو واریته اصلی از این ماهی وجود دارد. یکی از این واریتهها که مهاجر دریا بوده و قزلآلای پولاد سر نامیده دارد و واریته دیگر ساکن آبهای شیرین است و به چندین نژاد تقسیم میشود. امروزه قزلآلای رنگینکمان برای پرورش به بسیاری از نقاط دیگر دنیا معرفی شده و به ماهی شماره یک اغلب کارگاههای تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی در آمده است. سازگاری بالا، تمایل به تغذیه در اسارت و رشد به نسبت خوب موجب شده که بتوان از این ماهی در شرایط پرورش مترامک به آسانی استفاده نمود (Hunter, 1991).
تغذیه و مباحث مربوط به آن یکی از عوامل موثر در آبزیپروری است، به طوری که شاید بتوان تهیه غذای مناسب و روش صحیح غذادهی را مهمترین کار در تغذیه آبزیان دانست.حدود 50 تا 60 درصد هزینههای مربوط به پرورش ماهیان در ایران مربوط به غذادهی است (Shorang, 1388). شرایط در هر نوع محیط پرورشی باید به گونهای باشد که مواد مغذی مورد نیاز ماهی برای دست یابی به مقدار بالقوه رشد بهینه فراهم شود. روشهای پرورشی عمده رایج در سطح دنیا را میتوان به پرورش گسترده، نیمه متراکم، متراکم و پرورش فوق متراکم تقسیم بندی کرد (Chayapchara et al, 2003) که پرورش قزلآلای رنگینکمانی رنگینکمان با توجه خصوصیات تغذیهای و توجیه اقتصادی اغلب به صورت متراکم و فوق متراکم متداول است.
فرآیندهای تنظیم اشتها در ماهی نظیر مهرهداران با دو ساز و کار انجام میگیرد که یکی پاسخ کوتاهمدت به انبساط معده و دیگری پاسخ بلندمدت به مواد قندی در سیستم گردش خون است (Scratcherdand Grundy, 1982). گیرندههای مرتبط با مغز موجود در دیواره معده و یا قسمت جلویی دستگاه گوارش در فاصله بین نوبتهای غذادهی میزان انبساط یا درجه پر بودن معده را همراه با تغذیه گزارش میکنند. زمانی که تمام یا بخشی از معده پر میشود، بخش سیری ناحیه هیپوتالاموس مغز به اطلاعات دریافت شده پاسخ داده و در نتیجه فعالیت تغذیهای کاهش یافته یا متوقف میشود. ادامه فعالیت تغذیهای تا زمان تخلیه کامل معده و خروج بخش قسمت اعظم محتویات آن شروع خواهد شد. مراکز کنترل تغذیه (کنترل سیری و گرسنگی) در هیپوتالاموس مغز در این زمان اشتهای ماهی را تحریک شده و به دنبال آن رفتار تغذیهای و جستجوی ماهی برای غذا آغاز میشود (Abrahamsson and Jansson, 1973). همچنین تحقیقات نشان داده است که تغییر سطوح مواد مغذی مانند گلوکز، اسیدهای چرب، گلیسرول و آمینواسیدها پس از جذب از دستگاه گوارش در جریان خون از طریق گیرندههایی در مغز و کبد ثبت میشود. هر چند در این خصوص مدلهای متعددی پیشنهاد شده ولی همچنان فرآیندهای فیزیولوژیکی تنظیم مصرف غذا در ماهی کاملا شناخته نشده است (Grove and Holmgren, 1992).
ماهی قزلآلای رنگینکمانی رنگینکمان یک ماهی با شناگری بالا است که غذا را از سطح و ستون آب دریافت میکند. این ماهی در گرفتن غذا بیش از سایر حواس خود به حس بینایی متکی بوده و بنابراین لقمههای غذایی پس از سقوط به کف و یا عبور از محدوده دید ماهی عملا از دسترس ماهی خارج و برای این گونه قابل استفاده نخواهند بود (Hunter, 1991).گاهی ماهی قزلآلای رنگینکمانی رنگینکمان پلتهای غذایی را با پرشهای بلند قبل از رسیدن به سطح آب میبلعد. گله ماهی در زمان گرسنکی و به هنگام رفت و آمد در محل استخرها، به دنبال سایه شخص حرکت کرده و رفتار تغذیهای از خود نشان میدهد (مشاهدات میدانی). اشتهای این ماهی به دلیل رژیم غذایی گوشتخواری و پرخوری به عنوان شاخصی در بررسی نیاز غذایی و همچنین سلامتی آن مورد سنجش و ارزیابی قرار گیرد (Heydarnejad, 2008). بسیاری از پرورش دهندگان غذادهی به قزلآلای رنگینکمان را تا هنگامی ادامه میدهند که حرکات فعال تغذیهای را از خود بروز دهد.
قزلآلای رنگینکمان یک ماهی گوشت خوار است که دستگاه گوارش آن برای هضم و جذب پروتئین حیوانی طراحی شده است (یوسفی، 1353). بنابراین این ماهی فقط قادر به هضم و استفاده از تعداد بسیار محدودی از انواع فرآوردههای گیاهی میباشد. اغلب ترکیبات و فرمولهای غذایی موجود در بازار از پروتئین حیوانی تشکیل شده است که اساس تغذیه قزلآلای رنگینکمان را برای رساندن به اندازه بازاری تشکیل میدهند (Kim et al., 1996؛ Keen et al, 1998؛ Giri et al., 2002؛ Wang et al, 2005).
مواد غذایی مورد نیاز آزاد ماهیان هنوز به طور کامل مشخص نگردیده و در مقایسه با مواد غذایی شناخته شده برای پرورش دام هنوز مراحل ابتدایی را طی میکند (افشار مازندران، 1381). با توجه به این که ماهی موجود خونسردی است، درجه حرارت محیط بر تاثیر میگذارد. بنابراین بایستی اثر عوامل محیطی و تاثیر آن را روی قدرت و توانایی ماهیان پرورشی از جمله قزلآلای رنگینکمان در هضم و جذب مواد غذایی در نظر داشت.
سالهای متمادی تصور بر آن بود که جگر گاو غذای کاملی برای برای این ماهی است، به طوری که این ماده غذایی بیشتر از هر غذای دیگری در کارگاههای پرورش ماهیان سردآبی کاربرد داشت (Davis, 1946). از آنجا که جگرهای آلوده به انگل مصرف انسانی نداشتند، به قیمتی ارزان در اختیار مزارع پرورش ماهی قرار میگرفتند. با گسترش صنعت پرورش قزلآلای رنگینکمان مشخص گردید که جگر گاو به تنهایی غذای کاملی برای این ماهی نبوده و بنابراین به تدریج با مواد غذایی دیگری مانند جگر سفید، قلب و طحال مخلوط شدند. بعدها مواد غذایی دیگری از قبیل گوشت چرخ کرده ماهی آب شیرین و شور، مازاد کنسروسازیها (امعا و احشا) و انواع دانههای گیاهی (حبوبات) به عنوان مکمل غذایی ماهیها در مزارع پرورشی مورد استفاده قرار گرفتند که در حاضر نیز در برخی از مزارع مصرف میشوند (Davis, 1946).
تحقیقات در سالهای اخیر نشان میدهد که غذای ترکیبی ماهی قزلآلای رنگینکمان بایستی شامل کلیه اجزای مورد نیاز ماهی باشد تا رشد خوب و بقای ماهیان را در سیستمهای پررشی معمول به همراه داشته باشند (Lovell, 1989؛ Talbot et al, 1999؛ Amer et al, 2004). اجزای غذاهای ترکیبی به تنهایی به اندازه ترکیب مجموعه آنها مفید نیست، زیرا هرگز یک جزء از غذا نمیتواند تمام نیازهای غذایی ماهی را در بر داشته باشد(Spinelli et al, 1979). یک غذای خشک مناسب برای قزلآلای رنگینکمان شامل مخلوطی از انواع آردهای غذایی مناسب (آرد ماهی و آرد گیاهی) است که مواد معدنی و ویتامینهای خالص نیز به آن اضافه میگردند. آردهایی که در دمای کمتر از 63 درجه سانتیگراد خشک شوند از ارزش غذایی بالاتری برخوردار هستند.
یک جیره غذایی مناسب برای پرورش قزلآلای رنگینکمان از ترکیبی از مواد پروتئینی، چربی، کربوهیدراتها همراه با مکملهای پروتئینی و معدنی ساخته میشود (احتشامی، 1386؛ Watanabe et al, 1989).پروتئينها در واقع بخش اصلي اعضای بدن، بافتهاي نرم و مايعات بدن را تشكيل مي دهند که از اجزاي ساختمانيای به نام اسيدهاي آمينه تشكيل شدهاند. ترکیب اسیدهای آمین هدر جیرههای غذایی نقش به سزایی در تعادل غذایی رشد مناسب قزلآلای رنگینکمان دارد، به طوری که امروزه فرمولهای غذایی در اغلب کارخانجات تولید غذای آبزیان بر اساس تعادل مواد معدنی نوشته میشوند (Higgs et al, 1995). عمده منابع تامين پروتئين در جيره غذايي قزلآلای رنگینکمان شامل آرد ماهي، آرد سويا، مخمر، گلوتن ذرت، آرد گوشت و آرد خون ميباشد.
چربيها و اسيدهاي چرب را میتوان از دیگر ترکیبات مهم غذایی قزلآلای رنگینکمان دانست که به عنوان مهمترين منبع توليد انرژي در جيره غذايي استفاده ميشوند. چربیها همچنين به عنوان منبع تامين اسيدهاي چرب ضروري در ساختمان فسفوليپيدهای غشایی به کار رفته (Henderson et al, 1987) و حاملهايي جهت جذب ويتامين هاي محلول در چربي نظیر K، D و A رنگدانهها میباشند. ماهيان گوشتخوار مانند قزلآلای رنگینکمان بر اساس تحقيقات انجام شده به چربیای در حدود 15 تا 20 درصد از كل جيره غذايي نياز دارند (Hanley, 1991؛ Stancheva et al, 2010). منابع اصلي چربي براي غذاي ماهي عبارت از روغن ماهي، گوشت تازه، ماهي تازه و خرده هاي گوشت میباشند.
كربوهيدراتها یکی دیگر از اجزای جیرههای غذایی هستند که اجزاي تركيبات زیستی مختلف نظیر اسيدهاي نوكلئيك و ترشحات موكوسي را تشكيل ميدهد. معمولا پس از هضم و جذب تبديل به قند ساده ميشوند. نقش عمده كربوهيدراتها در تغذيه ماهي به عنوان يك منبع تامين انرژي ارزان قيمت بوده که البته موجب سهولت حركت مواد در لوله گوارشي و چسبندگي پلتهای غذایی نیز میگردند. كربوهيدراتها عمدتا به صورت نشاسته مشتق شده از قسمت داخلي دانههاي غلات در غذاي آبزيان مورد استفاده قرار ميگيرند (Nakervis et al, 2000).گلوتن گندم، نشاسته ژلاتينه ميتوانند به عنوان مواد همبند در غذاي قزلآلای رنگینکمان استفاده شده و سبب قوام غذا در آب شوند (Wilson, 1994؛ Erfanullah and JAfri, 1998).
ويتامينها دیگر تركيبات حياتي جیرههای غذایی هستند که نقش ساختماني و انرژيزايي نداشته ولي كمبود آنها موجب اختلالات شديد بافتی و حتی مرگ ميشود. تعداد 15 نوع ويتامين برای حیات طبیعی شناخته شده كه به مقدار كم مورد نياز هستند (Hilton, 1989) که یا در داخل بدن ماهی ساخته نشده و يا به مقدار كم ساخته ميشوند (افشار مازندران، 1381). بنابراین لازم است که تمام جيرههای غذايي را با کمک مکملهای ویتامینی به شکلی غنی نمود که قادر به رفع تمام نیازهای پرورش ماهیان باشند (Lee and Kim, 2009).
مواد معدني یکی دیگر از اجزای ضروری غذاي آبزيان هستند که به دو دسته عناصر پرمصرف شامل كلسيم، پتاسيم، سديم، فسفر، منيزيم، كلر و گوگرد و عناصر کممصرف شامل آهن، مس، كبالت، منگنز، يد، روي، موليبدن، سلينم، كلر، فلور، واناديوم، قلع، آرسنيك و نيكل تقسیم میگردند (احتشامی، 1386). اين عناصر در اعمال حياتي بدن از قبيل استحكام اسكلت خارجي، فعاليت دستگاه عصبي، غدد درون ريز، اجزا تشكيل دهنده رنگدانه هاي خوني و ايجاد تعادل در واكنش هاي اسيد و باز (به عنوان بافر) و موازنه اسمزي نقش دارند (Gyvglyanv and Mylvard, 1984؛ Watanabe et al, 1989؛ Hayashi, 2001).
البته آبزيان قادر هستند که مواد معدنی را نه تنها از طريق غذا بلكه از طريق آب نيز جذب نمايند. به همين دليل تخمين مقدار درست نیاز آنها برای بدن کار بسیار مشكلی خواهد بود. به طور کلی نیاز به مواد معدنی در آبهای شيرين بیشتر از آبهای شور خواهد بود. بنابراین لازم است که غذای ماهیان آب شیرین را به کمک مکملهای معدنی به شکلی غنی نمود که قادر به تامین نیازهای زیستی ماهیان طی دوره پرورشی باشند.
منیزیم یکی از اجزای مکملهای معدنی است که در بسیاری از واکنشهای زیستی بدن آبزیان نقش دارد. حدود 60 درصد از کل منیزیم بدن آبزیان در استخوانها قرار گرفته که حدود یک سوم آن با فسفات ترکیب شده که آزادانه در سطح ساختمان آنها باقی مانده است. منیزیم هم در داخل و هم در بیرون بافتهای نرم بافتها وجود دارد و برای نگهداری هموستاز داخل و خارج سلولی در ماهیها و سخت پوستان ضروری است (Pike and Brown, 1975؛ Moyle and Cech, 2000). علاوه بر این منیزیم برای فرآیند تنفس سلولی ضروری بوده و در واکنش انتقال فسفات شامل تری آدنوزین، دی آدنوزین و مونو آدنوزین فسفات نقش دارد (Lall, 2002). منیزیم برای تمام واکنشهای مربوط به تیامین پیروفسفات و همچنین سوخت و ساز چربی، کربوهیدرات و پروتیینهای بدن نقش دارد (NRC, 2003). کمبود منیزیم در رژیم غذایی انواع ماهیان آب شیرین دارای عوارضی مانند رشد کم، بیاشتهایی، بیحالی، شلی عضلات، تشنج، انحنای ستون فقرات و تلفات به خاطر کمبود منیزیم در سرم خون، استخوان و تمام بدن است. قزلآلای رنگینکمان قادر به جذب منیزیم از طریق آب برای تامین بخشی از نیازهای سوخت و سازی بدن است. با این وجود لازم است که کمبود آن از طریق جیرها غذایی و به صورت مکمل در اختیار ماهی قرار گیرد تا بتواند نیازهای ماهی را برطرف نماید.
امروزه از فن آوري نانو به عنوان يک تکنولوژي کليدي و تاثيرگذار بر علم و صنعت ياد مي-شود (Gref et al, 1994). بسياري از کشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه از برنامههاي تحقيقاتي و صنعتي در زمينه استفاده از فنآوري نانو حمايت ميكنند (Rajesh et al, 2008). اندازه كوچك اين ذرات ميتواند به تغييرات اساسي در ساختار و خواص اين عناصر منجر شود، به طوري كه تا به امروز صدها توليدات جديد براي اهداف مختلف در زمينه فن آوري نانو ساخته شده است (Grifit et al, 2009). ورود اين فناوري به عرصه آبزي پروري و استفاده كاربردي ازآن در بسياري از كشورها گسترش یافته است (Terry et al, 2009).
برای چاپ مقاله علمی و پژوهشی و مشاوره انجام پایان نامه دکتری و مشاوره پایان نامه ارشد با ما تماس بگیرید : 09353132500
پایان نامه من بزرگترین سامانه تخصصی مشاوره پایان نامه در ایران