انتخاب موضوع پایان نامه | انتخاب موضوع جدید و به روز مقاله پروپوزال یا پایان نامه

انتخاب موضوع پایان نامه | انتخاب موضوع جدید و به روز مقاله پروپوزال یا پایان نامه

انتخاب موضوع پایان نامه | انتخاب موضوع جدید و به روز مقاله پروپوزال یا پایان نامه :

اولین و مهمترین مرحله یک پژوهش ایجاد یک مسئله در ذهن پژوهش گر و هدف نهایی پاسخ به این پرسش و یا رفع یک نقص می باشد. پس پیش از هر چیز باید مسئله و دامنه پرسش مشخص گردد. بسیاری از پژوهش ها به حل مشکلات و یا ارتقاء یک فرآیند می پردازند. همچنین این دسته جزء قوی ترین دسته های پژوهشی هستند که به اکتشاف روشی جدید ختم می شوند و امتیاز علمی بالایی دارند. بنابراین توجه به موضوعات اکتشافی می تواند جذاب و در عین حال انرژی و زمان بر باشد. با این حال پژوهشگر قبل از هر اقدامی لازم است در خصوص موضوع پژوهش خود خوب تحقیق کند و حیطه ای را انتخاب کند که موردتقاضای جامعه علمی است. برای انتخاب موضوعات خوب و جدید برای پروپوزال، پایان نامه و مقاله رعایت اصولی لازم است که در ادمه طبق تجربه به تشریح انها پرداخته ایم.

عجله نکنید!

قبل از تصمیم گیری ابتدا کمی جستجو کنید. شاید قبل از شما شخص دیگری چنین مطلبی به ذهنش رسیده باشد و پاسخ را یافته باشد و یا شاید مطلبی که در ذهن شماست به دلایل متفاوت (مانند کمبود منابع مالی و یا امکانات) قابل اجراء نباشد.

برای مثال: ساخت یک شتاب دهنده ذرات عظیم الجثه توسط یک دانشجوی فوق لیسانس هیچگاه مقدور نیست!

توانایی های خود را بسنجید

دقت کنید که شما با انتخاب یک پژوهش خود را متعهد به انجام آن می نمایید. پس قبل از هر چیز ابتدا باید توانایی های خود را در یک کفه ترازو و پژوهش را در کفه ای دیگر قرار دهید. اگر توانایی های شما به سمت پایین متمایل شد. انتخاب شما صحیح است.

چند سوال ساده شما را در انتخاب صحیح راهنمایی می کند:

  1. آیا دانش کافی رابرای انجام پژوهش دارید؟
  2. آیا امکان اکتساب دانش کافیبرای شما وجود دارد؟
  3. آیا شرایط کنونی شمابرای انجام این پژوهش مهیا می باشد؟

 از کلی گویی بپرهیزید

موضوعی که برای نوشتن مقاله انتخاب می شود نباید خیلی کلی باشد که بتوان برای آن کتاب نوشت.

انتخاب موضوعات بین رشته ای

بطور کلی، انتخاب موضوعات بین رشته ای خیلی خوب است؛ یعنی استفاده از روش های یک رشته در رشته دیگر. برای مثال، تعیین نیازهای آموزشی کارکنان، تعیین و بهبود مولفه های موثر بر اجتماعی سازی، ارتقای کیفیت خدمات، تعیین استراتژی کلان سازمان، طراحی برنامه ها، نیاز سنجی پژوهشی و تعیین اولویت ها، تعیین شاخصهای بهره وری، ارزیابی عملکرد بوسیله روشهای QFD، fuzzy-QFD، ANP، fuzzy-ANP، AHP، fuzzy-AHP ،Statistical clustering ،DEA ، Goal Programmingو شبکه های عصبی هر کدام می تواند یک مقاله آی اس آی باشد. گاهی وقت ها تصور می شود که نوشتن مقاله در فنی مهندسی خیلی راحت تر از علوم انسانی است.

در حالی که دانشجویان رشته های علوم انسانی گزینه های بیشتری برای انتخاب موضوع دارند. مثال بالا را با دقت بررسی کنید. یک موضوع با چندین روش مختلف. می توان با موضوع های بالا نزدیک به ۵۰ مقاله آی اس آی نوشت. یکی از اساتید (با درجۀ استاد تمام) نقل می کرد که در رشته شیمی یک نفر یک گرم طلا را با ماده ای دیگر مخلوط می کند و نتیجه را یک آی اس آی چاپ می کند و فرد دیگر می آید همان آزمایش را با دو گرم طلا انجام می دهد و یک مقاله آی اس آی دیگر چاپ می کند. واقعا چنین چیزی صحت ندارد، در علوم مهندسی و پایه برای هر مساله ای راه حلی وجود دارد که یا آنرا بکار می گیرند و یا منتظر می شوند که پیشرفت علم به جواب آن برسد. اما، در علوم انسانی بسته با تعریف ما از مساله جوابهای مختلفی بدست می آید و گاهی وقت ها تعریف مساله نسبی است که هیچ گاه برای آن جوابی یافت نمی شود.

کمک گرفتن از دوستان سایر رشته ها

بگذریم، بهتر است ما هم کمی دید فنی پیدا کنیم و با این دید برویم سراغ مسائل که می خواهیم آنها را حل کنیم. حال می رویم سراغ روش های حل مساله. از دوستان و هم اتاقی ها می توان به بهترین نحو برای مقاله استفاده کرد. بنشینید و با هم بحث کنید ببینید با تلفیق مباحث روز در هر دو رشته به چه چیز هایی می توان دست یافت. بیشتر از بچه های آمار، مدیریت صنعتی و صنایع می توان برای روش های جدید و کمی استفاده کرد.

توجه به علاقه فردی

راه دیگر برای یافتن موضوع مناسب، مسائلی است که علاقه فردی شما است و شما با آنها درگیر هستید. در مورد آن فکر می کنید و به راه حل هایی می رسید. حال از کسی که در رشته ای دیگر، روش هایی را بکار گرفته است، بخواهید برای ساماندهی مقاله در قالب آن روش تحقیق به شما کمک کند. علاقه باعث می شود انگیزه داشته باشید و تلاش کنید، خستگی و گذر زمان حس نمی شود، حتی گاهی باعث اکتشافات بزرگ نیز می شود. پس فراموش نکنید موضوع خود را با توجه به علاقه انتخاب نمایید.

بررسی مجلات برجسته

کسانی که در نوشتن مقاله مبتدی هستند، می توانند مجلات معتبر رشته خودشان و رشته های نزدیک به آن را پیدا کنند (بزودی در همین پایگاه لیست کاملی از مجلات آی اس آی منتشر خواهد شد). بعد کل مقالات دو سال اخیر هر مجله را بخوانند، در این صورت خیلی خوب دستشان می آید که هر مجله چه نوع مقالاتی را چاپ می کند؛ بخصوص مقالات در دست چاپ. مثلا، بعضی از مجلات به آمار و ارقام اهمیت بالایی می دهند، ولی بعضی دیگر تحلیل نویسنده و نتیجه گیری برای آنها خیلی اهمیت دارد. در این حالت سعی کنید تراوشات ذهنی تان را در همان قالبی که مجله می خواهد ارایه کنید.

اطلاعات اولیه جمع آوری کنید

اینترنت و گوگل دو دوست قدیمی پژوهشگران هستند. اگر می خواهید پژوهشی را انجام دهید باید درباره آن کمی دانش داشته باشید. پس اینترنت را زیر و رو کنید.

مقالات مروری بخوانید

مقالات مروری در زمینه مورد نظر تهیه کنید و از آنها ایده بگیرید. گاهی به مطالب و روش هایی بر می خورید که باعث افزایش دانش و تجربه شما می شوند.به مسیری که دیگران قبل از شما رفته اند همیشه توجه زیادی داشته باشید.

مرور نظامند ادبیات پژوهش انجام دهید

یکی از دوستان دیگر نقل می کرد که من کل مقالات یک مجله را خواندم، بعد از داخل هر مقاله مطالبی را جمع آوری کردم. همانها را به شکل یک مقاله فرستادم و چاپ شد. این نیز روش مناسبی است. البته، به این نوع مقالات اصطلاحا مقالات مروری یا Review گفته می شود.

از پایان نامه و پژوهش های قبلی خود استفاده کنید

برای دانشجویان ارشد و دکتری انتخاب موضوع کار دشواری نیست، زیرا آنها موضوع را قبلا در پایان نامه انتخاب کرده اند.

مشورت کنید

حتما مشورت را فراموش نکنید. از افشاء شدن ایده خود نترسید با افراد مختلف در مورد موضوع خودتان صحبت کنید. با استاد راهنمای خود درباره پژوهش و ایده های خود مشورت کنید و نظر او را نیز جویا شوید. بسیاری از مواقع حتی یک دوست بی اطلاع از رشته شما ممکن است ایده شما را توسعه دهد یا شما را متوجه نکته ای کند تا به حال کسی بدان توجه نکرده است. این قدرت، مشورت و هم افزایی است.

جهت مطالعه مطالب بیشتر به بخش های زیر مراجعه فرمایید.

  1. چگونه چکیده مقاله ISI را بنویسم؟
  2. چگونه مقدمه مقاله ISI را بنویسم؟ 
  3. چگونه مرور ادبیات مقاله ISI را بنویسم؟ 
  4. چگونه روش شناسی مقاله ISI را بنویسم؟
  5. مقاله نویسی 
  6. انتخاب موضوع مقاله، پروپوزال یا پایان نامه 
  7. نحوه تقدیر و تشکر در یک مقاله 

 

برای چاپ مقاله علمی و پژوهشی و مشاوره انجام پایان نامه دکتری و مشاوره پایان نامه ارشد با ما تماس بگیرید : 09353132500

پایان نامه من بزرگترین سامانه تخصصی مشاوره پایان نامه در ایران

error: تلفن های تماس : 09353132500 و 09199631325 می باشد.